Новини
Областната комисия „Военни паметници“ одобри проект за нов паметник в квартал Църква
08.06.2017

На председателстваното от областния управител Ирена Соколова, заседание на Областната комисия „Военни паметници” бе представен идейният проект за изграждане на паметник на ген. Майор Ваклин Церковски в квартал Църква.
След като разгледа подробно предоставената документация от кмета на пернишкия квартал Румен Петров, комисията единодушно даде положително становище за проекта.
Областният управител ще изпрати съгласувателно писмо до Министерство на отбраната за одобрение и финансиране на реализацията. Проектът включва изграждането на паметника и облагородяване на тревните площи около него. Той ще се намира пред сградата на кметство Църква.
Ген. Майор Ваклин Церковски е роден през 1858 г. в с. Църква, заради което и получава тази фамилия. За бойните си заслуги е носител на Ордени за храброст от 5 войни – Сръбско-турската от 1876 г., Руско-турската освободителна война от 1877-78 г., Сръбско-българската от 1885-а, Балканската – 1912 и Междусъюзническата – 1913 г. Той е първият комендант на Одрин. За всичко това и заради още негови заслуги е прогласен за „Герой на Шумен“, където е прекарал последните години от живота си.

Търсене
Приемен ден на областния управител
Електронна пощенска кутия
ТГС България - Сърбия
ТГС България - Сърбия