Новини
Работна среща между Областна администрация - Перник и община Брезник обсъди оставащите дейности по проекта "Къщата на маските"
12.06.2018
Работна среща между областния управител, кметове на населени места от община Брезник, водачи (болюбашии) на сурвакарски групи и секретари на читалища, се състоя в Брезник. 
Темата на събитието бе интериорното оформление на „Къщата на маските” в село Кошарево. Предстои на мястото да се оформи експозиция, която да събере уникати - маски, костюми и ликове от всяка една сурвакарска група в района. На специални мултимедийни екрани пък ще се излъчват заснети кадри от обичая „Сурова”. Предстои стартирането и на мобилно приложение с апликации. 
Целта на всички страни в проекта „Туризъм и традиции – цветни, забавни, атрактивни“, е сбирката в брезнишкото село да се превърне в своеобразен дом на многовековната местна традиция, характерна само за Граово, която да отразява в пълнота нейното минало, настояще и бъдеще. Посетителите трябва да се потопят в атмосферата на самобитна култура и творчество. 
Строителните дейности по „Къщата на маските”, бяха официално открити през октомври 2017 г. от областния управител Ирена Соколова. Очаква се проектът да бъде финализиран в края на тази година и да преобрази постройката в притегателен център на сурвакарското наследство. Дейностите са на стойност 250 000 евро и се изпълняват по програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия в партньорство на Областна администрация - Перник и Община Цървени кръст, Сърбия. 
Търсене
Приемен ден на областния управител
Електронна пощенска кутия