Новини
Областният управител пожела успех на младите дарования на физиката по време на Национално състезание „Турнир на младите физици“
01.02.2019
Официално бе даден стартът на XV-ото Национално състезание „Турнир на младите физици“.
Перник е домакин на престижното събитие, чийто патрон и спомоществовател е областният управител Ирена Соколова.
Организатори на проявата са Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието - Перник и Природо-математическа гимназия „Христо Смирненски“- Перник.
В продължение на два дни 37 талантливи и даровити млади физици от различни градове на страна, обединени в 10 отбора, ще мерят сили в надпреварата за знания, точност, интелект и мисъл. Състезанието е отборно между ученици във възрастовата група от ІХ до ХІІ клас.
“Тази проява е съсредоточие на млади умове, отдадени на физиката и нейните закони, чийто интелект и потенциал са огромни. Не мога да не изразя радостта си, че сте избрали, но и разбрали този толкова аналитичен предмет и сте тук, за да се занимавате с него и научната му страна. Огромни са перспективите и ролята на физиката за развитието на съвременната цивилизация - космическите изследвания, енергетиката, технологиите и другите ежедневни проблеми. Все още има и нерешени въпроси, непознати дебри. Надявам се да намерите ключа към тяхното решаване, да приложите личната си формула и да направите своето епохално откритие!”, пожела на младежите Ирена Соколова.
Регламентът на физичното състезание се провежда на база изследователски задачи, които са селектирани от Международния организационен комитет на Международния турнир на младите физици. Състезанието започва със селективни физични битки на български език и завършва с финалната физична битка на английски език. Отборите влизат в ролите на докладчик, опонент и рецензент, оценяват се и се предизвикват по между си.
България участва в първите два Международни турнира през 1988 и 1989 г. в Москва и ги печели. С прекъсване през 2000 г. възстановява участието си. Националните ни отбори се завръщат с бронзови медали през 2004, 2005 и 2013 г. и със сребърен медал през 2015 г.
До 2017 г. българските състезатели са спечелили общо 30 медала: 10 златни, 5 сребърни и 15 бронзови.
32-ият Международен турнир на младите физици 2019 г. ще се проведе от 6 до 13 юли 2019 г. във Варшава, Полша
Търсене
Приемен ден на областния управител
Електронна пощенска кутия