Новини
Областният управител високо оцени усилията на една от първите НПО в България ангажирани да противодействат на домашното насилие
10.07.2019
Областният управител Ирена Соколова получи почетна грамота - знак за  благодарност и признателност.
Отличието й бе връчено от името на Фондация П.У.Л.С. по повод 20 години от основаването й. 
Губернаторът е сред ангажираните по темата с насилието над деца и многократно подкрепя инициативите на организацията по проблемите и нуждите на уязвимите групи - кръгли маси, конференции и работни срещи.
"Помня създаването на "П.У.Л.С. и работата Ви по-рано като "Асоциация Анимус". Преди 20 години за неправителствения сектор се знаеше и говореше твърде малко, повърхностно и без очаквания. Смяташе се, че това са група хора с определена подбуда и порив, за чиято работа и резултати се гадаеше. Днес, след толкова време, Вие се наложихте като идеен коректив на стойностните политики на държавата, съумяхте да съизмерите работата на конвенционалния социален апарат с професионализма и прилагането на работещи механизми на водещите социални предприятия в Европа. Най-важното е, че изведохте на преден план темата за насилието, трафика, травмата, уменията и капацитета на пострадалите, превенцията и психотерапевтичната работа със страха и срама", сподели Соколова в обръщението си.
На церемонията бяха наградени социалните партньори на неправителствената организация - министерства, общинската управа в лицето на кмета Вара Церовска, председателят на Общински съвет - Перник, териториални структури и др.
Посмъртно признание получи и първият създател, председател и ревностен пазител на мисията и идеологията на фондацията Татяна Арсова. С решение на Управителния съвет на "П.У.Л.С." и изготвен протокол от 07.07.2019 г., Центърът за социална рехабилитация и интеграция вече ще носи нейното име.
"Преди 20 години Татяна Арсова ни вдъхна силата да признаем, че домашното насилие не е просто проблем, а феномен. Тя го назова... Защото живот изживян в насилие е половин живот! За тези години много получихме, но и много дадохме на хората, които ни се довериха и се обърнаха към нас за помощ. Татяна остави светла диря и един професионален екип развиващ услуги за най-трудните целеви групи.", заяви адвокат Мариана Евтимова.
По повод годишнината областният управител връчи благодарствен адрес и почетен знак на председателя на организацията Екатерина Велева.
Фондация “П.У.Л.С.” е създадена на 7 юли 1999 г. в гр. Перник. Инициативата за организация за работа с пострадали от насилие се ражда още през 1998 г., по време, когато екипът се обучава в умения за управление на психо-социални услуги в общността и клинични умения за работа с психичната травма.
Първият тримесечен проект на фондацията е финансиран по програма “Знание, успех, промяна” на Charity Know How, Великобритания. С тази финансова подкрепа в областният град започва да функционира Център за подкрепа на жени, пострадали от домашно насилие, предоставящ професионални психологически и социални услуги на клиентите. Впоследствие, фокусът на работа е разширен и стартират първите програми за работа с деца и юноши.
От 2009 г., Фондация “П.У.Л.С.” е член на Българския Алианс за Защита от Домашно Насилие – мрежа от 10 български НПО, обединени за целите на правната реформа, лобиране на правителствено, институционално и законодателно ниво и промотиране и установяване на добри практики за закрила на жертвите на домашно насилие.
Търсене
Приемен ден на областния управител
Електронна пощенска кутия