Новини
Област Перник е сред водещите у нас по стоматологична профилактика на децата, стана ясно на кръгла маса
09.10.2019
Областният управител Ирена Соколова участва в кръгла маса на тема: "Популяризиране на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 годишна възраст в Република България", проведена в заседателната зала на Двореца на културата.
Събитието се организира съвместно между Националния координационен съвет на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г. в България, Български зъболекарски съюз, Министерствата на здравеопазването, на образованието и науката, на труда и социалната политика, регионалният координатор на програмата в област Перник д-р Венета Павлова.
Соколова поздрави организаторите на форума – д-р Венета Павлов, д-р Валентин Павлов и д-р Незабравка Андреева за добрата резултатност и нареждането на регион Перник в челните позиции по опазване на детското зъбно и стоматологично здраве. По думите на губернатора кампанията по силанизиране, както и екипът стоящ зад нея на регионално ниво, са обезпечили територията на шестте общини Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци и са спомогнали за добрата дентална култура, грижа и информираност.
Гости във форума бяха още заместник-министрите на здравеопазването Светлана Йорданова и Бойко Пенков, д-р Николай Шарков - председател на Българския зъболекарски съюз, д-р Борислав Миланов - главен секретар на БЗС, д-р Виктория Жекова - национален координатор на НППОЗД и др.
Подобни кръгли маси се правят в 10 областни града в България по повод на ежегодната есенна кампания за силанизация на първите постоянни зъби в тази възраст.
От изнесените статистически данни за област Перник стана ясно, че броят на силанизираните до тази година деца на територията на област Перник е 9 001, а броят на силанизираните зъби към днешна дата – 29 586.
През 2018 г. Областта ни се нарежда на второ място след София-град по резултатност на силанизиране. Регионът бележи най-високо съотношение между статистически брой деца от прицелна възрастова група и броя на силанизирани деца в цяла България. За изминалата година процентът на обхванатите деца от прицелна възрастова група в съотношение с данни на НСИ за брой население по възрастови групи е 35%.
Броят на специалистите-изпълнители в тази дейност също е нараснал. От 4-ма през 2011 г. до 27 през текущата година, от които петима са със специалност детска дентална медицина.
Като практика в развитите страни в Западна Европа силанизацията е започнала в началото на 70-те години на миналия век, а в България се провежда от 10 години насам, тъй като началото й е през 2009 г. През 2016 година програмата беше удължена до 2020 година.
Търсене
Приемен ден на областния управител
Електронна пощенска кутия