Новини
Областният управител взе участие в съвместна среща за водната криза в Перник, проведена в МРРБ
10.12.2019

Перник ще мине на нов воден режим с нов график. Това стана ясно след проведена среща на регионалния министър Петя Аврамова, зам. министърът Николай Нанков, областният управител инж. Емил Костадинов и кметът на Перник Станислав Владимиров, състояла се в сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. 
Министър Аврамова обясни, че в последните две седмици екипът на министерството е провел няколко срещи с водещи експерти, сред които са били хидролози и ВиК инженери, като са били разгледани различни предложения и това, около което са се обединили е да се търсят алтернативни начини за водоснабдяване на Перник. По думите ѝ в момента се работи по някои от вариантите.
Аврамова посочи още, че според тях определеният воден режим почти не спестява вода и за това на срещата са се обединили около решението да се изготви и въведе нов режим на водата с нов график, който ВиК-Перник да разработи. Според новия режим вода ще има само по 6 часа в града - от 16 до 22 часа, а в някои от селата – през ден. С това предложение ВиК-Перник гарантира, че в определените часове и дни ще могат да осигурят нормално водоподаване. Предстои утре предложението за нов график да бъде внесено за одобрение в общината, след което новият график ще бъде публикуван на интернет страницата на ВиК - Перник. С прилагането му операторът ще може да гарантира, че потребителите ще имат вода в определеното време.
На срещата стана ясно още, че с двуразовия режим не могат да се напълнят резервоарите, които са необходими за снабдяването на високите точки в Перник с вода.
Регионалният министър подчерта, че е притеснителен притокът на вода – 50 л/сек., докато оттокът е 350 л/сек. Държавническото поведение е да посрещнем снеготопенето с този неприятен режим, но с налична вода в язовира, каза тя.
Петя Аврамова коментира също, че ще се търсят алтернативни начини за водоснабдяване на Перник. С цел намиране на решение са проведени срещи с експерти, инженери, хидролози, като всяко направено предложение се разглежда и преценява внимателно. Ще търсим варианти да подкрепим всяка една идея, която да допринесе за водоснабдяването на Перник, допълни тя.
Ще се търси възможност за осигуряване на допълнителни екипи за по-бързо отстраняване на възникващите аварии и допълнителни водоноски.
Заместник-министър Нанков обяви, че утре във ВиК – Перник ще бъде назначен прокурист, който да осъществява оперативното ръководство на дружеството след освобождаването на досегашния управител Иван Витанов до избора на нов.

Търсене
Приемен ден на областния управител
Електронна пощенска кутия