Култура

Дата на публикуване: 09.02.2016 11:59
Всеки участник в маскарада сам изработва своята маска, ”другото си лице”, но има и майстори, които правят маски за свои приятели и близки.

Да се маскираш е много стара традиция, за това и маскарадните игри са стари колкото човешкия свят. Те са фолклорения разказ за раждането на реда от хаоса и в миналото са санкционирали прехода от юношество към възрастта на брачноспособните.

Общото при сурвакарите и кукерите е обхождането на цялото селище и „играта” на сватба, а шума от звънците слага ред и с “да бъде!” се утвърждава новото начало и желанието за плодовитост, благоденствие и благополучие.

Някога участниците в сурвакарските и кукерските дружини са били предимно ергени, но в днешно време участват възрастни мъже, жени и деца. Всеки от тях има определена роля и променена външност.

При сурвакарите много важна е групата на сватбата – преоблечени мъже, играещи ролята на обредни лица от традиционната народна сватба, както и групата със звънци около кръста. Звънчарите са облечени с кожи или са покрити с разноцветни ленти от плат и задължително с маски на лицето.

Началото на Фестивала е поставено през 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. На 26 юни 2009 г. по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник, президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обявява Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. Решението е взето в град Котор. От 2008 година Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари. Най-атрактивният му акцент е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.

Традиционно във фестивалната надпревара участват около 5 000 души в над 90 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.


  1. Култура - Текуща страница
  2. Общини
  3. История
  4. Икономика
  5. Туризъм
  6. География

Търсене